Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Προ των πυλών τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με διεργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σταδιακά το τελευταίο καιρό από τη κυβέρνηση, ανοίγει η πόρτα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τροποποιήσεις στα κριτήρια προσαρμογής των ιδιωτικών κολεγίων

Σε τροποποιήσεις 7 σημείων της απόφασης του 2008 που αφορούσε τα κριτήρια προσαρμογής των ιδιωτικών κολεγίων προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Τα 7 σημεία ,που είτε άλλαξαν είτε αφαιρέθηκαν, διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες κολεγίων να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Οι τροποποιήσεις μειώνουν τις απαιτήσεις για τις κτιριακές δομές, το εκπαιδευτικό δυναμικό και το πρόγραμμα σπουδών το οποίιο δεν θα ελέγχεται πλέον από το κράτος

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Oδηγία 36/2005 για αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων που δίνουν τα ελληνικά κολέγια σε συνεργασία με πανεπιστήμια της EΕ.

Πέρα από την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων 25.000 αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων από ελληνικά κολέγια, μέχρι το Σεπτέμβριο όλα τα κολέγια που θα πάρουν άδεια λειτουργίας θα αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις για άδεια λειτουργίας μειώθηκαν, υπολογίζεται ότι τα 38 κολέγια που ήδη έχουν κάνει αιτήσεις για άδεια λειτουργίας ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας «βαφτίζονται» πανεπιστήμια.

Πρόκειται για 14 Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, 14 που συνεργάζονταν με αμερικανικά, αλλά προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο ανέπτυξαν συνεργασίες και με ευρωπαϊκά, και 10 που συνεργάζονται με γαλλικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», αυτό το Π.Δ. θα ενσωματώνει τα εξής: 1. Θα αποδέχεται την οδηγία 36/2005 ως έχει. 2. Θα αναγνωρίζει τη θεσμική υπόσταση των κολεγίων. 3. Θα αναγνωρίζει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Το «μπαλάκι» της εκκαθάρισης πέφτει τώρα στη δυνατότητα ελέγχου των επαγγελματικών σωματείων (ΤΕΕ, ΔΣΑ κ.ά.), αλλά είναι ζήτημα εάν αυτές οι κερκόπορτες μπορέσουν να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις των χιλιάδων πτυχιούχων των ελληνικών ΑΕΙ, καθώς έρχονται τα πάνω-κάτω στην αναγνώριση των πτυχίων αλλά και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Ξεκάθαρη η θέση του Υπουργού Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ερωτηθείς για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια, ξεκαθαρίζει ότι «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας».

Αναφερόμενος στο θέμα εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστήμια τόνισε: «πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην ομολογεί ότι το εξεταστικό σύστημα έχει φθάσει στα όριά του. Στόχος μας είναι να έχουμε ως το φθινόπωρο καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για να προχωρήσουμε στον νόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου