Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι πολιτικές λογικές που επιβάλλουν την αφαίρεση εργασιακών κεκτημένων, όπως η μόνιμη και σταθερή εργασία, μας έχουν οδηγήσει να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο. Πιο συγκεκριμένα με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/04) απολύονται οριστικά και αμετάκλητα, όσοι συμβασιούχοι υπερβαίνουν τους 24 μήνες εργασίας στον ίδιο φορέα του δημόσιου τομέα.

Απέναντι στις πολύμηνες δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων πανελλαδικά με αποκλεισμούς αρχαιολογικών χώρων (κέντρο των κινητοποιήσεων ο αποκλεισμός του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης) , μουσείων και εφορειών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ έριξε… ως «σανίδα σωτηρίας» την Τροπολογία Σαμαρά, δίνοντας παράταση ζωής σε 500 εργαζόμενους, βάζοντας τους όμως εκβιαστικά ως προϋπόθεση την απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων. Επί της ουσίας η Τροπολογία Σαμαρά είχε δύο στόχους: Πρώτον να εμφανίσει μια διαλλακτική και «καλή» εικόνα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ προς τα έξω και δεύτερον να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους μέσω της εξαίρεσης τους σε «προνομιούχους» και μη.

Η καινούργια λύση που προκρίνεται τώρα είναι η «μονιμοποίηση» των συμβασιούχων από τα «Ευρωδικαστήρια», όπως βιαστικά αναγγέλθηκε από διάφορες εφημερίδες. Τα Ευρωδικαστήρια ορίζουν ως αρμόδιους τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν, όταν το κρίνουν αναγκαίο το Π.Δ. 164/2004. Με αυτό τον τρόπο η συλλογική διεκδίκηση για μόνιμη δουλειά αντιμετωπίζεται αφενός ως μεμονωμένο περιστατικό διασπώντας τον κοινό αγώνα των εργαζομένων και αφετέρου τους αφήνει έκθετους στα χέρια της «καλοσύνης» του κάθε δικαστή. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασφαλιστικών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν απορρίφθηκαν και βγήκαν εναντίον των εργαζομένων, κάνει ξεκάθαρο ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια δεν αποτελούν λύση αλλά μέρος του προβλήματος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός που έχει το «μαχαίρι έχει και το πεπόνι» (περίπτωση δικαστή Σανιδά και όχι μόνο).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ συνεχίζει την ίδια υποκριτική και διασπαστική στάση και «ρίχνει στην ανεργία» χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 24μηνο. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις "παχυλές" υποσχέσεις που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ εξαγγέλλει. Ήδη υπάρχουν απολυμένοι συνάδελφοι που δεν μπορούν να επαναπροσληφθούν αν δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ Παυλόπουλου, όπως ρητά ορίζεται σε κάθε νέα προκήρυξη που βγαίνει. Ήδη υπάρχουν μαζικές απολύσεις συναδέλφων με το αιτιολογικό ότι τελείωσαν τα χρήματα της περιφέρειας. Ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που εκβιάζονται …με τη λογική ή ανεργία ή stage!!! Με την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συμβασιούχοι σήμερα.

Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα της λογικής των stage και της ανεργίας, απέναντι στις λογικές που θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δυναμώνουμε τη φωνή μας μέσω της γενικής συνέλευσης και της συναδελφικής αλληλεγγύης στην πράξη. Τα προβλήματα μας δεν είναι ατομικά, αλλά συλλογικά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Άμεση και χωρίς όρους κατάργηση του 24μήνου και των άλλων περιοριστικών διατάξεων του Π. Δ 164/2004.

· Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων.

· Προσλήψεις με βάση τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του ΥΠΠΟ.

· Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

¨Μαχόμενη Αρχαιολογία¨

Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Λέσβος /Χίος /Λήμνος




Μυτιλήνη,9 Ιουνίου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Στη γενικευμένη κοροϊδία οι εργαζόμενοι απαντάνε με γενικευμένη κινητοποίηση»

Ο μεγαλύτερος όγκος των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού) είναι συμβασιούχοι γεγονός που δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Τον τελευταίο καιρό η ολοένα μεγαλύτερη γενίκευση και εδραίωση των ελαστικών σχέσεων στο ΥΠΠΟ έχει καταστήσει τους εργαζόμενους «όμηρους» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η «ποικιλία» των εργασιακών σχέσεων που έχουν οι συμβασιούχοι είναι μεγάλη…άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι ως «εργολάβοι αρχαιολόγοι, συντηρητές κ.ο.κ » (οι γνωστοί και ως «μπλοκάκηδες»), άλλοι περιμένοντας να υπογράψουν συμβάσεις και δουλεύοντας με… προφορικές διαβεβαιώσεις (εθελοντισμός για το «καλό» του ..πολιτισμού!), άλλοι με stage (ανασφάλιστη εργασία των 400€) και άλλοι όπως μάθαμε προσφάτως σε καθεστώς… «μαύρης εργασίας». Και φυσικά….οι πάντες περιμένοντας την πληρωμή τους πάντα αναδρομικά. Και όταν ακόμα και αυτή η πληρωμή φαντάζει «αδύνατη»…τη «λύση» δίνει το «ρεπό» ή αλλιώς τα «μπάνια του λαού». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση ήρθε με το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/04) να βάλει το κερασάκι στην τούρτα καθιστώντας τους εργαζόμενους «αναλώσιμα υλικά» με ημερομηνία λήξης 24 μηνών. (Ρητά αναφέρει ότι απολύονται οριστικά και αμετάκλητα, όσοι συμβασιούχοι υπερβαίνουν τους 24 μήνες εργασίας στον ίδιο φορέα του δημόσιου τομέα).

Εκτός, από τα παραπάνω οι ακόμη δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες στο ΥΠΠΟ εστιάζονται στο γεγονός ότι οι προσλήψεις ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων εγκρίνονται εξ ολοκλήρου πλέον από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, αφού δώσουν την έγκριση τα τοπικά πολιτικά γραφεία των δύο μεγάλων κομμάτων και οι διάφοροι.. πολιτικά προσκείμενοι τους «συνδικαλιστές» και λοιποί.. παρατρεχάμενοι. (ρουσφετολογικές πρακτικές). Το όλο κλίμα έχει δημιουργήσει μια «στρατιά συμβασιούχων» που πρέπει να εμφανίζουν , αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και την ανάλογη «καθωσπρέπει» συμπεριφορά.

Δεν προκαλεί επομένως εντύπωση το περιστατικό των όχι μόνο απλήρωτων αλλά και χωρίς σύμβαση εργαζομένων στην Κ’ ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Πιο συγκεκριμένα εδώ και πέντε μήνες (από τον Γενάρη μέχρι και το Μάη του 2009) πέντε συνάδελφοι οι Α.Β, Ν.Κ, Ε.Τ, και για έναν μήνα οι Π.Β και Ε.Ζ δουλεύουν χωρίς σύμβαση στο υποέργο «Σύνταξη Μελέτων Ωρίμανσης» με προφορικές διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα τους θα τακτοποιηθεί και ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα καθώς και τα προβλεπόμενα ένσημα. Λόγω κακής διαχείρισης συλλογικά της διοίκησης της Κ’ Ε.Π.Κ.Α οι συνάδελφοι εξακολουθούν να παραμένουν ξεκρέμαστοι. Η υπομονή των συναδέλφων που υπομένουν και αντέχουν γιατί, έτσι είναι …«η κατάσταση» εδώ και χρόνια όπως «εμετικά» μας ανέφεραν διάφοροι «συνάδελφοι», εξαντλήθηκε.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της διοίκησης Κ’ Ε.Π.Κ.Α η οποία «επικροτεί» και εφαρμόζει την πολιτική του ΥΠΠΟ και κοροϊδεύει εδώ και μήνες τους εργαζόμενους. Εκμεταλλεύεται επί της ουσίας το όλο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας χρησιμοποιώντας το πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής ... «Μην αντιδράτε γιατί δεν θα ξαναδούλεψετε», «Μην αντιδράτε γιατί θα .. «βλάψετε τους άλλους συναδέλφους» κ.ο.κ.

Συνάδελφοι/ισσες, τα προβλήματα μας δεν είναι ατομικά, αλλά συλλογικά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των σωματείων θα πρέπει να είναι στην πράξη αλληλέγγυος με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Για αυτό και καλούμε όλους τους εργαζομένους να στηρίξουν την προσπάθεια των συναδέλφων για την άμεση υπογραφή σύμβασης και την άμεση καταβολή δεδουλευμένων και ενσήμων. Τα όσα ψελίζονται….ότι η λύση μπορεί να δοθεί μεσοβέζικα –πάντα σε βάρος των εργαζομένων –δηλ. ρεπό κ.α. είναι τουλάχιστον εξευτελιστικά για τους εργαζόμενους στο σύνολο τους. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν δικαιωθούν οι συνάδελφοι δημιουργείται ένα πολύ κακό προηγούμενο –πλέον και στο δημόσιο τομέα- που κάνει πιο ευάλωτους τους εργαζομένους στο σύνολό τους. Η καλή πρόθεση που αναμέναμε αν ίσχυε μπορούσε να αποδειχθεί με έναν και μόνο τρόπο: την παραδοχή διοικητικού λάθους (έχει συμβεί και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου στο παρελθόν) που θα είχε ως αποτέλεσμα την δίκαιη λύση του προβλήματος. Η υπομονή των συναδέλφων έχει εξαντληθεί και θα υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα.

  • Να βάλουμε τέλος στις νοοτροπίες που μας θέλουν μονίμως να σκύβουμε το κεφάλι και να ανεχόμαστε όχι μόνο αυτές τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις αλλά και το καθεστώς εργασιακής τρομοκράτησης …όταν «ζορίζουν» για κάποιους τα πράγματα (απειλές και εκφοβισμοί συναδέλφων).
  • Να απαντήσουμε μαζικά και ενωμένα στις αντιδραστικές λογικές που μας θέλουν υποταγμένους και ομήρους της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
  • Να δυναμώσουμε τη συναδελφική αλληλεγγύη στην πράξη.

¨Μαχόμενη Αρχαιολογία¨

Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Λέσβου –Χίου-Λήμνου.


3 σχόλια:

  1. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΣ 20.6.2009 ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
    ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1994,ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ,ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ!!!ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ....
    ΣΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι/ισσες (εργαζόμενοι και φοιτητές) προσπαθουμε και εμεις να κατέβουμε Αθήνα πρέπει να ξεκινησει ξανα το όλο ζήτημα και τα εγκαίνια είναι μια καλή αφορμή
    Απο Μαχόμενη Αρχαιολογία Λέσβου-Χίου-Λήμνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αναγκαίο επίσης να κινητοποιηθεί κόσμος και απο τα πανεπιστήμια. Συνάδελφοι αρχαιολογοι αρχιτεκτονες συντηρητες το εργασιακό καθεστώς που παει να καθιερωθεί οδηγει και τους νέους πτυχιουχους σε μια ανακυκλωμένη ανεργία με ημερομηνία λήξεως 24 μήνες. Ανοίξτε το θέμα στις σχολές μας λένε ότι σπουδάσαμε για το τίποτα..
    Μαχόμενη Αρχαιολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή