Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Οι ιθαγενείς ανακοίνωσαν ότι ήραν τα μπλόκα στις περιοχές του Αμαζονίου.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ηγέτες των ιθαγενών που είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων και ποταμών στο Περού ανακοίνωσαν χθες (Παρασκευή) ότι οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύουν τα μπλόκα, τερματίζοντας την κρίση που διήρκεσε εβδομάδες και στοίχισε τουλάχιστον 34 ζωές, κατά τον κυβερνητικό απολογισμό.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μετά την ανάκληση από το Κογκρέσο του Περού δυο αμφιλεγόμενων διαταγμάτων του προέδρου Άλαν Γκαρσία με τα οποία θα παραχωρούνταν εκτάσεις στον Αμαζόνιο σε πολυεθνικές της βιομηχανίας της ενέργειας και των μεταλλευμάτων προς εκμετάλλευση, που προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις από οργανώσεις ιθαγενών.

Η οδική σύνδεση ανάμεσα στις πόλεις Γιουριμάγουας και Ταραπότο, περίπου 1.000 χλμ. βορειοανατολικά της Λίμας, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία χθες, σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεθνοτικής Ένωσης για τη Ζούγκλα στο Περού, Νταΐσι Σαπάτα. «Τώρα οι κοινότητες των ιθαγενών και η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν να επιλύουν τα προβλήματα στον Αμαζόνιο διαμέσου διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Σαπάτα.

Οι Ιντίχενος --που συνολικά εκτιμάται ότι φθάνουν τους 400.000-- διαδήλωναν επί δύο μήνες για περίπου έξι προεδρικά διατάγματα και νόμους που κυρώθηκαν το 2007 και το 2008 για την εναρμόνιση του νομικού πλαισίου στη χώρα με τους όρους της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Οι ιθαγενείς θεωρούσαν ότι η παράδοση των πατρογονικών τους εδαφών στις πολυεθνικές θα σήμαινε περιβαλλοντική καταστροφή και θα απειλούσε τον τρόπο ζωής τους.

Οι κινητοποιήσεις τους εκτράπηκαν σε σκληρές οδομαχίες με την αστυνομία όταν οι αρχές επιχείρησαν να διαλύσουν βίαια τα μπλόκα στην πόλη Μπάγκουα, 1.000 χλμ. βόρεια της Λίμας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τις συγκρούσεις έφθασαν τους 34, εκ των οποίων 24 ήταν αστυνομικοί και 10 διαδηλωτές-οι ιθαγενείς αντίθετα ανέφεραν ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, και υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Οι ταραχές ήταν οι αιματηρότερες από την εποχή του πολέμου της κυβέρνησης με τους μαχητές των οργανώσεων Φωτεινό Μονοπάτι και Τουπάκ Αμάρου, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η Σαπάτα αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή των ιθαγενών αντικαθιστώντας τον Αλμπέρτο Πισάνγκο, που καταζητείται για στάση, συνομωσία και υποκίνηση σε εξέγερση και έχει λάβει πολιτικό άσυλο από τη Νικαράγουα.

Η Σαπάτα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του Πισάνγκο. Ακόμη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητά την έγκριση των ιθαγενών για οικονομικές δραστηριότητες στις περιοχές τους.

«Αν η κυβέρνηση επαναλάβει τα ίδια λάθη, οι κοινότητες των ιθαγενών θα εξεγερθούν ξανά», προειδοποίησε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου