Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Διαδηλώσεις φοιτητών, μαθητών και δασκάλων



αναδημοσιεύσεις

"Πάνω από 100 χιλιάδες φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παιδιά και δάσκαλοι, ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους της Γερμανίας για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο «άδικο» όπως το χαρακτηρίζουν εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Στο Βερολίνο, το Μόναχο και στη Χαϊδελμβέργη οι διαδηλωτές έκλεισαν τις εισόδους των πανεπιστημίων και κατέλαβαν διοικητικά κτίρια προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο σε πολλούς δρόμους.
Σχεδόν στο 50% των γερμανικών πόλεων, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρεώνουν δίδακτρα, ωστόσο, στην πλειονότητα των πανεπιστήμιων οι διευθύνσεις δεν εφαρμόζουν το μέτρο αυτό, με αποτέλεσμα πολλά από τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Στις περισσότερες γερμανικές πόλεις, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια είναι περίπου χίλια ευρώ τον χρόνο.
Συνθήματα
Οι φοιτητές, κραδαίνοντας πανό με συνθήματα όπως «Σώστε την εκπαίδευση και όχι μόνο τις τράπεζες», έδωσαν το δικό τους στίγμα στις χτεσινές πορείες, στις οποίες σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν 240 χιλιάδες σπουδαστές - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις 100 χιλιάδες.
Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, στόχος των διαδηλώσεων είναι να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος.
Πολλοί πάντως είναι οι φοιτητές που διαμαρτύρονται ότι η αναλογία φοιτητών και καθηγητών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Ανετ Σαβάν, απέρριψε τα περισσότερα αιτήματα των διαδηλωτών δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
πηγη: Έθνος"



ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν από τη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους, καταλήψεις και διαδηλώσεις, σε περισσότερες από 70 πόλεις, ζητώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ως αντίδοτο στις σαρωτικές αλλαγές που εισήχθησαν με τις αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις της Μπολόνια.

Στο πρόγραμμα της συμμαχίας «Κινητοποίηση για την Παιδεία 2009» διοργανώνεται η «πρώτη παγγερμανική εβδομάδα κινητοποιήσεων», περιλαμβάνονται καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποχές από τα μαθήματα και φυσικά διαδηλώσεις. Βασικό και κύριο αίτημα η πραγματικά δωρεάν Παιδεία. Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν σε πολλά από τα συνολικά 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, οι φοιτητές καταβάλλουν ήδη δίδακτρα 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Ας σημειωθεί ότι κάθε κρατίδιο είναι ανεξάρτητο από την κεντρική κυβέρνηση στο Βερολίνο όσον αφορά ζητήματα Παιδείας. Γι' αυτό και σε αρκετά κρατίδια στην Ανατολική Γερμανία οι σπουδές είναι ακόμα δωρεάν.

Οι μαθητές και οι φοιτητές τονίζουν ότι εκτός της Δωρεάν Παιδείας για όλους, το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα θέτει επίσης: Μικρότερες τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς, εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, εγκατάλειψη του συστήματος των τριών επιπέδων και οριστικό τερματισμό της επιρροής της οικονομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

πηγη: Ριζοπάστης





"Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν χθες (17/6/09) σε όλη τη Γερμανία, απαιτώντας περισσότερη και καλύτερη μόρφωση. Σε 80 πόλεις της Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, μεταξύ αυτών σε Βερολίνο, Αμβούργο, Κολωνία. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε η λεγόμενη ¨Απεργία της Παιδείας¨ με συζητήσεις και καταλήψεις σχολείων. Στο κέντρο της κριτικής βρίσκονται τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές (βλέπε εδώ) καθώς και οι σπουδές Bachelor και Master. Η υπουργός Παιδείας Annette Schavan (CDU), δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα από τις κινητοποιήσεις των νέων. Τις αποτέλεσε ¨κάτι που ανήκει στο παρελθόν¨ και τόνισε ότι η Γερμανία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης που καθορίζεται από τις αποφάσεις της Ε.Ε. Αντίθετα, η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του γερμανικού Κοινοβουλίου, Ulla Burchardt (SPD) χαιρέτησε τις διαδηλώσεις σημειώνοντας: ¨Άργησαν. Θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Όλες οι έρευνες σχετικά με την εκπαίδευση έδειχναν εδώ και χρόνια ότι η κοινωνική επιλογή που εφαρμόζει το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από την κοινωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν διορθώσεις σε ότι αφορά τη Συνθήκη της Μπολόνιας¨. "

Πηγή: Deutsche Welle



"Με προσφυγές στη δικαιοσύνη προσπάθησαν φοιτητές καθώς και τα κόμματα SPD, Die Grünen (Πράσινοι) να σταματήσουν την καταβολή διδάκτρων στα δημόσια Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Σε τρεις όμως περιπτώσεις, τα δικαστήρια απέρριψαν τις αντίστοιχες προσφυγές. Σύμφωνα με τα γερμανικά δικαστήρια, η καταβολή διδάκτρων δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα της χώρας. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «η ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση που προβλέπει το σύνταγμα, δεν σημαίνει και δωρεάν πρόσβαση». Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ακόμη ότι «η ισότητα ευκαιριών για σπουδές δεν καταργείται από την καταβολή διδάκτρων μιας και δίνονται προνομιακά δάνεια στους φοιτητές, για την καταβολή των διδάκτρων από τη μία και από την άλλη προβλέπονται εξαιρέσεις-απαλλαγές από την καταβολή για κοινωνικούς λόγους». Το 24% των φοιτητών δεν πληρώνει δίδακτρα για κοινωνικούς λόγους."

Πηγή: Der Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου