Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ!



Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την γνωστή πια εγκύκλιο (683.14/4/09) το ΥΠΕΠΘ έδωσε το δικαίωμα σε κάθε ιδιώτη να ιδρύει και να λειτουργεί τμήματα νηπιαγωγείου εντός των ιδιωτικών παιδικών σταθμών αναιρώντας τους όρους για την καταλληλότητα των χώρων που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

Αποδεικνύεται ότι η περίφημη μεγάλη «κατάκτηση» του κλάδου, ο ένας χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στρέφεται πια ενάντια στο ίδιο το δημόσιο νηπιαγωγείου και τις εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών.

Αποδεικνύεται ακόμα πως η υποκριτική ισχύς της εγκυκλίου Ράμμα για ένα μόνο χρόνο τάχα, ήταν στην πραγματικότητα το παράθυρο για την πλήρη εφαρμογή μιας πολιτικής που ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες προνήπια βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του δημόσιου νηπιαγωγείου τα βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και οι σύλλογοι Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών διοργανώνουν ημερίδες όπου οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και τα δύο κόμματα που το εκφράζουν (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) θριαμβολογούν για την ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει λέει το κενό και να παρέχει(!) αυτό το δικαίωμα.

Είναι φυσικό πως καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να υπάρξει για τα εργασιακά δικαιώματα και το ωράριο των νηπιαγωγών του ΥΠΕΠΘ που πρόκειται να συνυπάρξουν μαζί με εργαζόμενες ή εργαζόμενες διαφορετικών ταχυτήτων.

Είναι λογικό ότι και οι Δήμοι μπορούν τώρα πια να «διεκδικήσουν» να καλύψου και αυτοί με τη σειρά τους το «κενό» του δημόσιου νηπιαγωγείου σε μια εποχή που διάφορα σχέδια για περικοπές και περιορισμούς του δημόσιου τομέα εξυφαίνονται με αφορμή και δικαιολογία την κρίση.

Όταν επιπλέον παραμένουν ανενεργοί αλλά πάντα σε διαθεσιμότητα οι εγκύκλιοι του `94-`95 που παραχωρούσαν την προσχολική αγωγή στις νομαρχίες αλλά και ο νόμος του 1997 (πάνω στον οποίο βασίστηκε η εγκύκλιος Ράμμα) που έδινε το δικαίωμα «χρήσης» των υπηρεσιών της προσχολικής αγωγής ακόμα και σε μαμάδες με κάπως ευρύχωρα σπίτια!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Το τελευταίο διάστημα ο χώρος της προσχολικής αγωγής έχει μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο για να εφαρμόζεται μια κατάφωρα αντιλαϊκή πολιτική συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η καταστρατήγηση-επέκταση του ωραρίου δεν ήταν μια επίθεση μόνο απέναντι στους νηπιαγωγούς αλλά σε ολόκληρο τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Η συνδικαλιστική ηγεσία όμως έκανε το παν για να περιορίσει τις αντιδράσεις μόνο στους νηπιαγωγούς (οι περίφημες «αιώνιες» στάσεις εργασίας που θα ακύρωναν-δήθεν- την επέκταση στην πράξη).

Αυτή την στιγμή ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας –που εμφανίζεται στις συγκεντρώσεις των νηπιαγωγών που πριν θεωρούσε διασπαστικές- παίζει ξανά-και εν όψει συνεδρίου της ΔΟΕ- το ίδιο κάλπικο παιχνίδι.

Προκηρύσσει πανελλαδικές κινητοποιήσεις χωρίς κόστος για να βγει από την υποχρέωση.

Είναι απαραίτητο κάθε νηπιαγωγός, σε κάθε σύλλογο της χώρας μέσα από πρωτοβουλίες και κινήσεις στα πλαίσια των συλλόγων να απαιτήσει από τα ΔΣ των συλλόγων αλλά και το ΔΣ της ΔΟΕ να εντάξει τα αιτήματα των νηπιαγωγών σε ένα μεγάλο κοινό απεργιακό μέτωπο όλης της εκπαίδευσης που θα οικοδομηθεί με μαζική και συστηματική απεύθυνση στον κλάδο και την ανάλογη προετοιμασία.

Ενός μετώπου που μαζί με το δημόσιο νηπιαγωγείο και τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών θα υπερασπίσει το εισόδημα μας ενάντια στο πάγωμα των μισθών και την ακόμα μεγαλύτερη επίθεση που θα δεχτούν οι κοινωνικές μας κατακτήσεις (ασφάλιση-περίθαλψη).

Ενός μετώπου που θα υπερασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα, τις παραβιάσεις του ωραρίου (που δεν γίνονται μόνο στο χώρο των νηπιαγωγών αλλά και στους δασκάλους με το πρόβλημα των κενών και των συμπτύξεων).

Οι νηπιαγωγοί πρέπει να πιέσουν και να επιβάλλουν τα αιτήματα για την υπεράσπιση του δημόσιου νηπιαγωγείου. Απαράβατος όρος τους είναι η απαίτηση κατάργησης κάθε νομοθετήματος της τελευταίας εικοσαετίας που θίγει τον δημόσιο χαρακτήρα του νηπιαγωγείου.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!


ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΠΙΟ Η ΠΡΟΝΗΠΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ.


ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ 683.14/4/09 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΝΌΜΟΣ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου