Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

απο ελεύθερο τύπο για ενημέρωση


Υπό κατάληψη τα γαλλικά πανεπιστήμια

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η αναταραχή στην ανώτατη εκπαίδευση της Γαλλίας, με τους πανεπιστημιακούς να αμφισβητούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα γαλλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «τον αργό θάνατο των πανεπιστημίων δίχως λουλούδια και στεφάνια».

Το κόστος του λουκέτου διαρκείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενδέχεται να είναι η ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς ούτε η ακαδημαϊκή κοινότητα δείχνει διατεθειμένη να μεταπειστεί ούτε η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών (83%) και το 93% των φοιτητών τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων του δεύτερου εξαμήνου, τοποθετούμενοι αυτομάτως κατά των «καταληψιών-διδασκόντων». Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν είναι η μόνη πληγή στη Γαλλία. Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη έχουν προκαλέσει κύμα απεργιών και καταλήψεων στις γαλλικές φυλακές.

Ωστόσο η απεργία στα πανεπιστήμια καλύπτει κάθε άλλη συζήτηση στη Γαλλία, καθώς έχει γίνει πρόβλημα διαρκείας. Περισσότερους από τρεις μήνες είναι κλειστά τα πανεπιστήμια και οι καθηγητές απειλούν να προβιβάσουν τους φοιτητές τους στο επόμενο έτος δίχως να αναπληρώσουν τα χαμένα μαθήματα. Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Βαλερί Πεκρές διασαφηνίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να επικυρωθούν αυτόματα τα εξάμηνα» δίχως να μεσολαβήσουν οι θερινές διδασκαλίες.

Ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της Γαλλίδας υπουργού και της πανεπιστημιακής κοινότητας αφορά στην τροποποίηση της υπόστασης των ερευνητών-διδασκόντων, στoν τρόπο αξιολόγησής τους τον οποίον οι καθηγητές καταγγέλλουν ως αυθαίρετο, στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας για να αντισταθμιστεί η επικείμενη μείωση του δυναμικού, καθώς και στην ενίσχυση της εξουσίας των πρυτάνεων. Η αυτονομία των πανεπιστημίων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός των οργανισμών έρευνας δεν επιτρέπουν να κοπάσει η διαμάχη μεταξύ του υπουργείου και των ανυποχώρητων πανεπιστημιακών.

Ο Μάρκος Ζαφειρόπουλος, Γάλλος πανεπιστημιακός ελληνικής καταγωγής, ερευνητής στο CNRS και διδάσκων στο Paris 7 Denis Diderot στον τομέα Ανθρωπιστικών Επιστημών, κάνει λόγο για «πολιτικό αυτισμό της κυβέρνησης Σαρκοζί», ενώ υπογραμμίζει στον ΕΤ πως «θίγεται η ελευθερία των ερευνητών, που καλούνται να εργαστούν για κάποιον άλλον και όχι για την ίδια την επιστήμη».Καταθέτει ότι «υποστηρίζει τη συνέχεια της απεργίας, που έχει ως στόχο να μην πληγεί η υπόσταση των ερευνητών-διδασκόντων με τους νέους τρόπους αξιολόγησης, που υποβαθμίζουν την έρευνα και τις ανθρωπιστικές επιστήμες εκθέτοντας επιπλέον τους πανεπιστημιακούς σε εργασιακή ανασφάλεια». Εκτιμά δε πως θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, ενώ διαβλέπει νέους τρόπους δράσης από την πλευρά της ερευνητικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου