Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Την τελευταία περίοδο και ειδικά μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Την τελευταία περίοδο και ειδικά μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, το σύστημα στη χώρα μας έχει ανοίξει μια οργανωμένη προσπάθεια καταστρατήγησης των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας. Η ένταση της αστυνομοκρατίας, η προώθηση των τρομονόμων και η περιστολή του Ασύλου είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το κράτος για να πετύχει αυτό.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ οι οποίες την Τρίτη 31/3 κάλεσαν ‘αντισυγκέντρωση’ έξω από το κτήριο της Πρυτανείας προκειμένου να ‘σπάσουν’ την κατάληψη που πραγματοποιείται εκεί ενάντια στις εργολαβίες του ΑΠΘ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Τα σχέδια του ‘δημοκράτη’ πρύτανη Μάνθου ματαίωσαν εκατοντάδες φοιτητές, νεολαίοι, εργαζόμενοι άνεργοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρυτανεία μετά από το κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Βιολογικό, Γεωλογικό, Αρχιτεκτονικη), σωματείων που με ψηφίσματα τους στηρίζουν τον αγώνα που διεξάγεται ενάντια στις εργολαβίες (ΟΤΑ, Βιβλίου Χάρτου, ΣΕΦΙΕ) και της ‘Ανοιχτής συνέλευσης κατάληψης Πρυτανείας’. Με την παρουσία τους εκεί υπερασπίστηκαν το Άσυλο αλλά και το δίκαιο αγώνα που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα. Η δυσφήμιση που επιχειρείται όλο αυτό τον καιρό από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και από τα παπαγαλάκια του συστήματος περί κουκουλοφόρων, ‘αλητών’, βάρβαρων που κάνουν καταλήψεις άνευ λόγου, πήρε μια πρώτη απάντηση από τη νεολαία με συλλογικό τρόπο και σίγουρα δεν πρέπει να μείνει εκεί αλλά να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα ΜΜΕ από μέλη φοιτητικών συλλόγων και σωματείων (η οποία βέβαια απόσιωπήθηκε στα δελτία ειδήσεων) τονίστηκε πως η κατάληψη στην Πρυτανεία γίνεται προκειμένου να καταργηθεί το εργολαβικό καθεστώς κάτω από το οποίο δουλεύουν πάνω από 25 χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τους κήπους, τεχνική υπηρεσία κτλ.

Στην ανοιχτή σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών έγιναν φανερές οι αντιφάσεις (και η πίεση) των πρυτανικών αρχών αλλά και της πλειοψηφίας των καθηγητών που ναι μεν στα λόγια τάσσονται ενάντια στις εργολαβίες αλλά και ενάντια στην κατάληψη της Πρυτανείας.

Για μας είναι ξεκάθαρο πως το καθεστώς των εργολαβιών στο ΑΠΘ δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής που προωθεί τις επισφαλείς και ελαστικές σχέσεις προκειμένου το κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται με καλύτερους όρους τους εργαζομένους. Κατά συνέπεια η ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να γίνει με λόγια, με ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών, με νομικίστικα μέσα. Ούτε επίσης είναι υπόθεση επιτροπών, κάτι που και στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί αποτυχημένα, όποια και αν είναι η σύσταση τους.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία προκειμένου να πιέσει τις πρυτανικές αρχές να πάρουν θέση, να ανοίξει το ζήτημα στην κοινωνία και στους φοιτητές, να παρακινήσει του ίδιους τους εργαζομένους που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς να ενεργοποιηθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Η ανατροπή αυτών των συνθηκών και σχέσεως εργασίας είναι ζήτημα ταξικής πάλης και θα γίνει μέσα από τη συνέχιση των αγώνων και το πάρσιμο της σκυτάλης από τους ίδιους τους εργαζόμενους όχι μόνο σε αυτό το σωματείο αλλά και συνολικότερα. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα αυτό της μίας ριξιάς και η προϊστορία των απεργιών του σωματείου το αποδεικνύει.

Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους όλο το επόμενο διάστημα πρέπει να συζητήσουν για το θέμα το εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας όχι μόνο από την πλευρά της αλληλεγγύης αλλά και γιατί το θέμα αυτό τους αφορά άμεσα ως μελλοντικούς εργαζόμενους και του τι θα αντιμετωπίσουν μετά το πανεπιστήμιο.

-ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ

-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚEΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου