Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Θεσσαλονίκη:ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ



ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ

Ο Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι

Μέχρι τον Ιούλιο του 2007 λειτουργούσαν στους Αμπελόκηπους τρεις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί(Α΄,Β΄,Γ΄). Μετά τις διακοπές του Αυγούστου, σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, άνοιξαν μόνο δυο, ο Α΄στην Εθνικής Αντιστάσεως, ο Γ΄στην Μενελάου ενώ ο Β΄από την Ελευθερίας (κτίριο ΚΑΠΗ) εξαφανίστηκε. Τότε η διοίκηση του Δήμου υποστήριξε ότι ο Β΄σταθμός θα συστεγαζόταν με τον Γ στην Μενελάου. Όμως στο κτίριο της Μενελάου ήδη στεγαζόταν ο Γ΄παιδικός και δυο νηπιαγωγεία ένα πρωϊνό και ένα ολοήμερο, ήταν δηλαδή το κτίριο πλήρες και δεν υπήρχε δυνατότητα συστέγασης άλλου σταθμού. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου είχε μειώσει την δυναμικότητα του Β΄ από 60 σε 25 παιδιά το 2002 με την τότε μετακόμιση, η νυν διοίκηση τον κατάργησε με το πρόσχημα πάλι της μετακόμισης!

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κατήγγειλαν την κατάργηση του σταθμού και ζήτησαν την επαναλειτουργία του, με παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοίνωση στους κατοίκους και τον τύπο και καταγγελία στο σώμα επιθεωρητών υπουργείου υγείας πρόνοιας. Το καλοκαίρι του 2008 έγιναν εγγραφές νηπίων με δεδομένη την ύπαρξη δυο μόνο παιδικών σταθμών και την κατάργηση στην πράξη του παιδικού σταθμού. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός παιδιών να μείνουν εκτός δημοτικού σταθμού. Οι γονείς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στους σταθμούς της δημοτικής επιχείρησης είτε σε ιδιωτικούς με δυσβάσταχτα τροφεία.

Θέτουμε τώρα το θέμα, πριν τις εγγραφές για την επόμενη χρονιά, γιατί θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να μπορεί να πάει στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς του. Ακόμη πιστεύουμε ότι είναι το δεύτερο βήμα του Δήμου για την ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών μετά την μετατροπή των σταθμών από κρατικούς σε δημοτικούς, το πρώτο ήταν η επιβολή τροφείων. Όταν ένας κρατικός παιδικός σταθμός γίνεται δημοτικός και μετά καταργείται, ενώ στο κτίριο όπου στεγαζόταν λειτουργεί σταθμός της δημοτικής επιχείρησης με πολύ μεγαλύτερα τροφεία, δεν μένουν αμφιβολίες για την αιτία της κατάργησης! Στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση.

Τα θεμέλια της ιδιωτικοποίησης της προσχολικής αγωγής τέθηκαν με την μεταφορά της αρμοδιότητας από το κράτος στους δήμους. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ πριν και ΝΔ τώρα πιστές στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου νομοθετούν την κατάργηση των δικαιωμάτων μας με διάφορα αποπροσανατολιστικά περί αποκέντρωσης. Έτσι μπορεί και πετυχαίνει καλύτερα ο στόχος της κατάργησης των δικαιωμάτων με μικρότερες αντιδράσεις και «πείθει» ότι είναι «φυσιολογικό» να πληρώνουμε όσα είχαμε δωρεάν.

Σήμερα που η ζωή μας γίνεται κάθε μέρα δυσκολότερη, η ανεργία φτάνει στα ύψη, οι απολύσεις καθημερινό φαινόμενο, οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για επιβίωση, η ακρίβεια έχει γίνει εφιάλτης, η δωρεάν παιδεία στοιχίζει πανάκριβα, η κατάργηση ενός δημοτικού παιδικού σταθμού σημαίνει την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής, σημαίνει την παραπέρα επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την κατάργηση των τροφείων.

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!

Αντίσταση

στις ΔΥΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ



αντισταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου