Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η νεολαία είχε και έχει πολλά μαζεμένα για αυτό το σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ !

Μεγάλο μέρος του εργαζόμενου λαού και νεολαίας ζει ήδη κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας. Χιλιάδες νέοι αλλά και παλιοί εργαζόμενοι που απολύονται αγωνιούν για μια δουλειά, για ένα μεροκάματο, για να σωθούν από την εξαθλίωση. Και σαν να μη φτάνει η φτώχεια, η ακρίβεια και η ανεργία, οι καρχαρίες του κεφαλαίου με την παραίνεση της Ε.Ε. και τη στήριξη των εργατοπατέρων μιλάνε ξανά για «μεταρρυθμίσεις».

Στο όνομα της κρίσης (που είναι στοιχείο της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος) βρίσκουν ευκαιρία να ισοπεδώσουν ό,τι από τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν αφήσει όρθιο όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα είναι ξανά στο στόχαστρο, ενώ στρώνουν έντεχνα το δρόμο για νέα επίθεση στο δικαίωμα της νεολαίας για σπουδές – δουλειά – ζωή. Η λεηλασία του μόχθου, η φτώχεια και ο εμπαιγμός που εφαρμόζουν στην αγροτιά γέννησε ήδη τον πρώτο ξεσηκωμό των ανθρώπων της υπαίθρου, που αντιλαμβάνονται πλέον όλο και πιο καθαρά πως ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-κυβέρνησης- Ε.Ε. είναι μονόδρομος…

Τον ίδιο δρόμο έχουν ήδη εγκαινιάσει με τον ξεσηκωμό του Δεκέμβρη αλλά και τα προηγούμενα χρόνια οι νεολαίοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Στη χώρα μας και παγκόσμια η ταξική πάλη εντείνεται και το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός θα βρίσκουν πλέον απέναντί τους όλο και πιο αποφασιστικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλουν στους λαούς.

Η νεολαία είχε και έχει πολλά μαζεμένα για αυτό το σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους είτε είναι (σήμερα) η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ(χθες). Ένα σύστημα που την προετοίμαζε με συστηματικό τρόπο να αποδεχτεί τη μοίρα που της επιφύλασσε.

Σε ένα σχολείο αποστεωμένο, απεχθές αλλά και εχθρικό για τη νεολαία. Στο οποίο κλιμακώνονται κατακόρυφα οι ταξικοί-εξεταστικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί- φραγμοί.. Που σπρώχνει χιλιάδες μαθητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε εκπαιδευτικές χωματερές τύπου ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Που πετάει -μέσω της βάσης του 10 - έξω από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δεκάδες χιλιάδες μαθητών. Και τους μετατρέπει σε υποψήφια θύματα των κολεγιαρχών και των εμπόρων της φτηνής και μιας χρήσης κατάρτισης(ΙΕΚ,ΚΕΚ).

Σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στα οποία εφαρμόζονται ή πάνε να εφαρμοστούν όλες οι αντιδραστικές διατάξεις του ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, των νόμων της εκπαιδευτικής ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ. Που θέλει να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο των λίγων κι εκλεχτών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου. Με καταργημένο το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία. Με δίδακτρα και φοιτητικά δάνεια. Πλήρως εντατικοποιημένο και με την απειλή της διαγραφής να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια φοιτητών- σπουδαστών. Με κύκλους σπουδών που θα ξεσκαρτάρουν την «πλέμπα». Με κατάργηση των πτυχίων και των ενιαίων σπουδών και αντικατάστασή τους από πιστοποιήσεις. Με ανακύκλωση των αποφοίτων στον φαύλο κύκλο της δια βίου ανασφάλειας. Σε ένα Πανεπιστήμιο χωρίς Άσυλο, με τον συνδικαλισμό, την ελεύθερη σκέψη και δράση «υπό διωγμό», με τις καταλήψεις «εκτός νόμου».

Σε έναν «ελεύθερο» χρόνο χωρίς νόημα, σε μια ζωή χωρίς μέλλον. Που προσπαθεί να μετατρέψει τη νεολαία σε καταναλωτή των σκουπιδιών της «πολιτιστικής» βιομηχανίας του κεφαλαίου την ίδια στιγμή που την αποκλείουν από κάθε είδος πολιτιστικής δραστηριότητας. Που βάζει την μισή σε διάφανα κλουβιά για να την παρακολουθεί η άλλη μισή. Την ίδια στιγμή που η αποξένωση και η μοναξιά γίνεται ο μόνιμος σύντροφος των νέων. Που για τους πιο ανήσυχους προσφέρει ναρκωτικά κάθε είδους για να φύγουν από τη πραγματικότητα και να μην την αλλάξουν.

Στην κοινωνία με την πλειοψηφία των νέων να στοιβάζεται στα γραφεία ενοικίασης ανθρώπων και στα προγράμματα stage για μια δουλειά ότι να' ναι, να εκβιάζεται μαζικά από την ανεργία. Που βλέπει τον εαυτό της και τους εργαζόμενους γονείς της να φτωχαίνουν όταν απέναντί της μεγαλώνει ο πλούτος και η χλιδή μιας ελάχιστης μειοψηφίας.

Σε ένα κόσμο που οι απολογητές του συστήματος παρουσιάζουν σαν τον καλύτερο δυνατό και πάντως σαν μονόδρομο. Την ίδια στιγμή που προσφέρει απλόχερα την φτώχεια και την ερημοποίηση σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη. Που καταδικάζει στον θάνατο και στην καταναγκαστική εργασία εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη γη. Την ίδια στιγμή που με τις έξυπνες βόμβες, τα αεροπλανοφόρα τους και τους μισθοφορικούς τους στρατούς οι ιμπεριαλιστές με πρώτες τις ΗΠΑ δολοφονούν μαζικά τους λαούς, κομματιάζουν χώρες, χαράσσουν νέα σύνορα με ποτάμια αίματος. Στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τώρα στη Παλαιστίνη. Για να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, για να κυριαρχήσουν σ' αυτόν.

Πάνω σε όλες αυτές τις μακροχρόνιες αντιδραστικές πολιτικές που εξαντλούσαν τις ανοχές και διέλυαν τις αυταπάτες μεγάλων τμημάτων της νεολαίας και του λαού επικάθισε η ορατή πια προοπτική μιας ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών ζωής λόγω της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης του καπιταλιστικού -ιμπεριαλιστικού συστήματος. Η προοπτική επέκτασης της φτώχειας σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων, η κλιμάκωση των απολύσεων και της ανεργίας, η προώθηση σε ευρύτερη κλίμακα της μερικής απασχόλησης, της δουλειάς χωρίς κανένα δικαίωμα και καμιά ασφάλεια. Η ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων που μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον εφιάλτη ακόμη και ενός γενικευμένου πολέμου. Το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας μας από ΗΠΑ και ΕΕ και ταυτόχρονα η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της στην δίνη του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών που αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους για τον δικό μας λαό..

Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ έχουν θέσει επιτακτικά την αναγκαιότητα Κοινής Δράσης, των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα και την Αριστερά, στα πλαίσια της ψήφισης του νόμου για την Αξιολόγηση (ν. 3374/05) αλλά και της προώθησης από την κυβέρνηση της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης (νόμος-πλαίσιο, αναθεώρηση αρ.16, ιδιωτικά πανεπιστήμια, δια βίου εκπαίδευση, Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ) σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ..

Ø Αγώνας για την ανατροπή του νόμου –πλαισίου, του ΠΕΚΛ και της αξιολόγησης

Ø Αγώνας μαζί με το λαό για την ανατροπή της πολιτικής της φτώχειας , της ανεργίας της λιτότητας.

Ø Κανένας διάλογος-Καμία αντιπρόταση σε αυτούς που ψάχνουν προτάσεις για να αναβαθμίσουν την επίθεση στα δικαιώματα μας

Ø Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματα μας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου