Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Η συμπλήρωση10 χρόνων από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία ξαναφέρνει στη μνήμη μας εικόνες και σκέψεις από την βαρβαρότητα που γεννά το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η νεολαία, όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αδιάφορη, αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγωνία τις εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο. Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας, οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι πρόσφατες συμπλοκές στον Καύκασσο, αλλά και οι γεννοκτονία που έγινε αλλά και συντελείται κάθε μέρα και κάθε στιγμή, δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν νέο.

Έτσι κι εμείς, σαν αριστεροί, αγωνιζόμενοι νεολαίοι, δεν έχουμε παρά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να προσπαθούμε να ερμηνεύουμε και να προβλέπουμε τις κινήσεις των ιμπεριαλιστών έτσι ώστε να προετοιμάζουμε και τους εαυτούς μας αλλά και το κίνημα της νεολαίας για ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα στο πλευρό του λαού.

Οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με πρώτες τις ΗΠΑ, γεννούν κινδύνους για τους λαούς όλου του κόσμου. Ιδιαίτερα, η πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων, μπαίνει στο στόχαστρο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να το καταλάβει κανένας. Αρκεί να ρίξει μια ματιά για το πως και πόσες φορές έχουν αλλάξει τα σύνορα των κρατών στην περιοχή από το 1991 μέχρι σήμερα. Πως αμερικάνοι, ευρωπαίοι και ρώσοι ιμπεριαλιστές έχουν σπείρει τη διχόνοια και τον εθνικισμό ανάμεσα στα έθνη των Βαλκανίων, που ζουν στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι αδελφωμένα. Παρά τις διαφορές τους έχουν αρκετά κοινά στοιχεία στην κουλτούρα τους.

Στη σημερινή συγκυρία, η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι το καθήκον για κάθε νέο άνθρωπο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στην περιοχή των Βαλκανίων. Η (αντι)πυραυλική ασπίδα, η επέκταση του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη τοποθέτηση στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή δείχνουν την επεδίωξη των ΗΠΑ. Είναι στα πλαίσια του περιορισμού- αποδυνάμωσης της Ρωσίας, σε σημείο που να είναι εφικτός ο μαρασμός της. Αντίστοιχα, οι αγωγοί του φυσικού αερίου είναι και μια προσπάθεια επανεισόδου του ρώσικου παράγοντα, μέσω της ενέργειας στα Βαλκάνια.Αντίστοιχα και η ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, παίζουν το ρόλο τους και έχουν τη δική τους διείσδιση μέσω της ΕΕ. Όλες αυτές οι ανταγωνιστικές μεταξύ τους επιδιώξεις, δημιουργούν ένα τοπίο άκρως επικίνδυνο για τους λαούς των Βαλκανίων. Έχουν κάνει την περιοχή να θυμίζει καζάνι που βράζει. Επομένως, μια πιο «ανοιχτή» παρέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, δεν θα πρέπει να θεωρείται ποτέ απίθανη.

Καθημερινά έχουμε ενδείξεις ότι το σύστημα δεν είναι παντοδύναμο. Μια σειρά από ξεσπάσματα και εξεγέρσεις που θέτουνε υπό αμφισβήτηση το σύστημα.. Σε αυτές εντάσσεται και ο ελληνικός Δεκέμβρης με την εξέγερση της νεολαίας, όπως και άλλα αντίστοιχα ξεσπάσματα. Ξεσπάσματα, που είναι η εμπροσθοφυλακή των κινημάτων του μέλλοντος. Θα είναι ένα σημαντικά βήμα, αν όλα αυτά τα κινήματα καταφέρουν να ενσωματώσουν την αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Η νεολαία είναι αυτή που θα αντιμετωπίση αυτήν την κατάσταση και θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό του λαού. Μπροστά στους κινδύνους και στη διχόνοια που επιχειρεί να μας επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός, οφείλουμε να απαντήσουμε δυναμικά. Απέναντι στη διχόνοια και τον εθνικισμό, η νεολαία θα απαντήσει με διεθνιστική αλληλεγγύη και αντιπολεμικό- αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στο πλευρό του λαού.

Σαν αγωνιστικές κινήσεις χαιρετίζουμε αυτή τη συνάντηση και θεωρούμε ότι οι λαοί των Βαλκανίων δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αντίθετα, πρέπει να ενωθούν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου