Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Για ένα (νέο) Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη


Για ένα (νέο) Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Τον Απρίλη του 2004 ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο συνάντησης κινημάτων και αντιστάσεων.
Στα πέντε αυτά χρόνια μέσα στο Στέκι καταφέραμε αρκετά πράγματα: αναπτύχθηκαν υποστηρικτικές δράσεις για μετανάστες, όπως τα μαθήματα ή η παροχή νομικής βοήθειας, στηρίχτηκε η λειτουργία σημαντικών κινηματικών πρωτοβουλιών της πόλης, όπως η Αντιρατσιστική και η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, οργανώθηκαν γιορτές, αγώνες, κινητοποιήσεις.
Πολλά επίσης, ίσως και περισσότερα, είναι αυτά που δεν καταφέραμε. Σήμερα το Στέκι αντιμετωπίζει πολλά οργανωτικά προβλήματα και δεν αντιστοιχεί ούτε σε αυτό που χρειαζόμαστε, ούτε σε αυτό που επιθυμούμε.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα χώρο αναφοράς για το μεταναστευτικό και αντιρατσιστικό κίνημα, ως εργαλείο για την αυτοοργάνωση των μεταναστών και για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υποστήριξης. Ακόμα περισσότερο, μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη και το κίνημα αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα, χρειαζόμαστε κάθε κοινωνικό χώρο που μπορεί να φέρει κοντά και να στηρίξει διαφορετικά κινήματα και αντιστάσεις. Μπροστά σε αυτά που έρχονται, θέλουμε τώρα ένα νέο Στέκι Μεταναστών, πιο συμμετοχικό, πιο πλούσιο, πιο ανοιχτό.
Θέληση όσων συμμετέχουμε είναι να αποτελεί το Στέκι Μεταναστών ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι - και ενάντια - στην εκμετάλλευση της αγοράς, την καταπίεση κάθε εξουσίας, το ρατσισμό και το σεξισμό, τον αποκλεισμό του "διαφορετικού", την εξατομίκευση της κατανάλωσης. Να λειτουργεί στη βάση της ίσης συμμετοχής όλων, της εθελοντικής προσφοράς και της αυτοδιαχείρισης, χωρίς κέρδος, συσσώρευση και εμπορευματικές σχέσεις. Όλα τα άλλα, μένουν πάντα ανοιχτά.
Όπως και στο πρώτο ξεκίνημα, στόχος μας δεν είναι η δημιουργία μιας πολιτικής ομάδας ή συνέλευσης, αλλά η λειτουργία ενός χώρου που θα φιλοξενεί ομάδες, δράσεις, πρωτοβουλίες. Η πρόσκληση έτσι ξεκινά από την Αντιρατσιστική και άλλες συλλογικότητες που συμμετείχαν στο πρώτο εγχείρημα και απευθύνεται σε όλο τον αστερισμό των ομάδων και των ανθρώπων που μοιραζόμαστε βασικές κοινές αξίες. Ο τρόπος συμμετοχής είναι ανοιχτός: εγκατάσταση στο χώρο, συμμετοχή στη συνέλευση και τις δραστηριότητες, στήριξη των δράσεων.
Με αυτές τις πρώτες σκέψεις, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο χώρο, καλούμε την Τετάρτη την πρώτη ανοιχτή συνέλευση για το νέο Στέκι Μεταναστών. Μια πρόταση που απευθύνεται σε όλους και όλες, αλλά λίγο περισσότερο σε αυτούς και αυτές που κάθε Ιούνη στήνουμε με αλληλεγγύη και συντροφικότητα μαζί το αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Αυτό το εγχείρημα αποτελεί τέλος και την άμεση απάντησή μας στην παρακρατική και φασιστική επίθεση που δέχτηκε το Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα. Αν ενοχλούμε, ας το ξανακάνουμε!
Ανοιχτή Συνέλευση Στεκιού Μεταναστών
Τετάρτη 1 Απρίλη, 7.30, Φιλίππου 51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου