Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Η επίθεση στα Ξενόγλωσσα μας αφορά όλους!



Τα ξενόγλωσσα τμήματα χρόνια τώρα έχουν μια σειρά σοβαρά προβλήματα.Τα βασικότερα από αυτά είναι η απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο και η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η οποία έχει πλέον «μονιμοποιηθεί» (μάλιστα σε κάποια μαθήματα απαιτούνται βιβλία που κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ το ένα!). Παράλληλα, οι υποχρεωτικές παρουσίες και τα τεστάκια έχουν αρχίσει να γίνονται καθημερινότητα.

Τα προβλήματα στα ξενόγλωσσα δεν αφορούν μόνο αυτά βέβαια. Αντίθετα, είναι συνολικά, αφού η πολιτική των ταξικών φραγμών δεν κάνει διακρίσεις στο τμήμα και τη σχολή. Το σύστημα στρώνει το έδαφος, για να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική και στα υπόλοιπα τμήματα της Φιλοσοφικής, τα οποία από τη μεριά τους έχουν ήδη τα δικά τους αντίστοιχα προβλήματα (ακόμα κι αν αυτά εκφράζονται με διαφορετικές ταχύτητες).
Μέσα απ’ όλα αυτά, γίνεται φανερό, πως γιγαντώνονται οι ταξικοί φραγμοί στο πανεπιστήμιο και αμφισβητείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του. Παράλληλα, η πολιτική της εντατικοποίησης που ακολουθείται, μας έχει αναγκάσει να κλεινόμαστε στα αμφιθέατρα και να διαβάζουμε ατέλειωτες ώρες, είτε από φωτοτυπίες, είτε από το e-class, να τρέχουμε σε σεμινάρια και φροντιστήρια, ώστε στο τέλος με τα χίλια μύρια (και αν) να πάρουμε ένα πτυχίο που να μας παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι το οποίο έρχεται με τη σειρά του να αμφισβητηθεί μέσω του ΠΠΔΕ! Η δε κατάσταση που συναντάμε μετά,στους χώρους εργασίας,δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανασφάλεια για το μέλλον μας.

Ένα δεδομένο λοιπόν είναι, πως ο δρόμος για το πτυχίο έχει δυσκολέψει για κάθε φοιτητή και η εντατικοποίηση που δέχεται, εύκολα τον ωθεί στο να τα παρατήσει. Είναι επίσης δεδομένο όμως, πως όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι, αυτός ο δρόμος θα γίνεται ακόμα πιο δύσβατος! Πρέπει να παλέψουμε για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στο δωρεάν βιβλίο και να μην επιτρέψουμε να γίνει καμία απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.
Καμία εμπιστοσύνη φυσικά δεν έχουμε στην κοσμητεία και τους μεγαλοκαθηγητάδες, που έχουν πάρει (και πάντα έπαιρναν) θέση ενάντιά μας. Πλέον δεν μπορούν να πείσουν κανέναν με τα ψέματά τους, πως θα «εξετάσουν» τα προβλήματά μας και θα τα «παλέψουν» μέσα πάντα από «ρεαλιστικές» λύσεις. Έχουν δείξει δεκάδες φορές ποιος είναι ο ρόλος τους στις σχολές. Είναι αυτοί που υπερασπίζονται την πολιτική που μας στερεί τις σπουδές και που εναντιώνονται στους αγώνες μας! Γι’ αυτό και οι συνεχείς εκκλήσεις «να πάρουν θέση» (λες και δεν έχουν πάρει) από δυνάμεις, όπως η ΚΝΕ και τα ΕΑΑΚ, μόνο αποπροσανατολιστικά λειτουργούν για το φοιτητικό κίνημα.

Η απάντηση μας θα δοθεί μέσα από την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, τη μαζικοποίηση των συλλογικών μας οργάνων και των γενικών συνελεύσεων! Δεν μας χωράει το μαύρο μέλλον που μας υπόσχονται! Να παλέψουμε μαζικά για σπουδές- δουλειά-ελευθερίες, κόντρα στην πολιτική της εντατικοποίησης και των ταξικών φραγμών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου